02.05.17

lezing "Ander Licht op groen?"

Voor de jaarvergadering was er een interessante geïllustreerde lezing “Ander Licht op groen?” over de ontwikkeling van groen in woonwijken in Nederland door Gerrie Andela. Zij is architectuurhistorica en doet onderzoek op het gebied van stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur.

Klik hier voor een beknopte versie van haar presentatie in beelden.

Gerrie Andela schreef onder andere over de stadsparken en groenontwikkeling in Eindhoven het boek "Licht op groen, Parken en plantsoenen in Eindhoven".

In de lezing laat zij zien hoe vanuit het einde van de 19e eeuw de ontwikkeling van stadswijken plaats vond. En dan met name de toenemende rol die groen daarin vervulde, zeker ook in Eindhoven, en in het bijzonder in ‘t Hool.

Ze start haar lezing met een prachtige prent uit 1800 van landschapstuin Stourhead, een park ontworpen voor de elite als lering en vermaak. Later wordt in Haarlem wonen in het groen in het plan voor het Kenaupark met villa’s geïdealiseerd om vervolgens het wonen in het groen ook voor de arbeidersklasse bereikbaar te maken in het eerste Rotterdamse tuindorp Vreewijk.
In Eindhoven bemerkt ze in plankaarten uit 1920 al het verlangen naar groen in het hart van de stad. Ze toont uit het archief opgedoken ontwerp tekeningen van de eerste parken zoals het Philips-de Jongh wandelpark uit 1920, het stadswandelpark uit 1924 en het ontwerp voor het Hendrik de Keizerplein uit 1930.
Daarna schetst ze de ontwikkelingen van het groen in de uitbreidingswijken als de westelijke tuinsteden in Amsterdam en het naoorlogse Pendrecht te Rotterdam, een wijk mede ontworpen door Van den Broek en Bakema, ons allen bekend als de ontwerpers van onze wijk ’t Hool.
De spreker eindigt haar betoog in Eindhoven met meer naoorlogse parkaanleg in de wijken als Kronenhoef en Mensfort en natuurlijk het vertrouwde groene ’t Hool, waar supervisor La Fontaine en diens collega Boerema voor tekenden.